Hogyan lehet megfelelően kiszárítani a téli fokhagymát a feltárás után, és hol kell tárolni?

Téli fokhagyma: finom növény, a betakarítást júliusban távolítják el. Ezért nagyon népszerű kérdés, hogyan lehet a téli fokhagymát tavasszal tárolni, és még nem kapott kimerítő választ. A legtöbb fej ezen időszak elõtt, ha nem megfelelõen tárolják, kiszáradnak, rothadnak, vagy betegség károsodhat. Tehát próbáljuk megválaszolni a kérdést, és érintse meg más fontos témákat.

A hosszú távú tárolás fő feltétele a betakarítás ideje

Fokhagymát ástak az ágyakból, amikor bizonyos feltételek fennállnak. Három héten nincs eső és a betakarítás érett.

Az első feltétel szükséges a hosszú távú tároláshoz. A növények öntözését három héttel a betakarítás előtt megállítják. Ha a fejek érése közben folyamatosan esik, száraz helyen alaposan meg kell szárítani.

A fokhagyma érettségét a következő módon ellenőrzik. A növények vizsgálata - érett állapotban a pikkelyek szárazra és vékonyra válnak, az alsó levelek sárgássá válnak és kiszáradnak, a virágzat héja repedik. A felsők a kerti ágyon fekszenek. Az ilyen gyümölcsök szárítása nem tart sokáig.

Ha túlérett, a fokhagyma elveszíti a tápanyagokat, az alján új gyökerek jelennek meg, a fejeket szeletekre osztják, és ezek a fájók viszont kezd fájni és rothadni. Az ilyen zöldségeket nem kell hosszú távon tárolni. Ezért fontos, hogy a növényeket időben betakarítsák az ágyakból.

téli fokhagyma

Növények tisztítása

A takarítást száraz, napos időben villával végezzük. A betakarítás során kevésbé károsítják a fokhagymát. Ásás után a talajt lerázják a növényektől, a sérült és rothadt gyümölcsöket eldobják. A többit szárítani kell. A lombozatot a gyümölcsökkel szárítják.

A szárított gyümölcsökön levágják a gyökereket és a tetejét, amikor zsinórban és csokorban tárolják, a 30 centiméteres felsők maradnak, levágva a leveleket és a szárokat a kívánt méretűre.

megfelelően szárítsa meg

Hogyan szárítják a téli fokhagymát a feltárás után?

A betakarítás után a növényeket a telelés előtt alaposan megszárítják. E célból a következő feltételek alkalmazhatók:

 1. Kerti ágyak - feltéve, hogy nincs eső.
 2. Pavilonok - eső alatt mindig tető alatt, napos időben a növényeket napfényben hozják ki.
 3. Meleg, nedves szobák. A szárítás akkor fordul elő, ha nedves az idő, és esős esőzések vannak a szabadban. Nedves időben a szárítás problémás.

Az időjárási körülményektől függően a fokhagymát egy hónapig száríthatják. Ellenőrizni kell a fejek romlását, penészedését és kiszáradását.

nincs eső

Előkészítés a hosszú távú tároláshoz

A szárított fejeket az alábbiak szerint kell előkészíteni a téli fokhagyma otthon történő tárolására.A hosszú távú tárolás csak az egészséges, a betegség által vagy mechanikusan nem károsított gyümölcsökkel szemben áll ellen. Három rétegű mérlegnek maradjon a fején - védik a fogakat a kiszáradástól és a károsodástól. A gyökereket levágják, így 1 centimétert hagynak a fejükön. Vágjuk őket gáz vagy tűz felett is. A fejeket méret szerint rendezzük.

száraz szobák

Hol tárolja a fokhagymát?

A fokhagymát otthon kétféle módon lehet tárolni: hideg és meleg.

Hideg állapotban alagsorban vagy hűtőszekrényben tárolandó. Ebben az esetben az optimális hőmérséklet +2 és +4 fok között van. A levegő páratartalma 70–80%. Magasabb páratartalom esetén rothadni kezd.

hosszú távú tárolás

Meleg tárolás - a levegő hőmérséklete 20–24 fok. Ha a hőmérséklet nagyon magas és a levegő száraz, a szegfűszeg egyszerűen kiszárad. A tároló helyiségnek száraznak kell lennie, de ne legyen fűtőtest közelében. A fürdőszoba erre a célra nem megfelelő. A kertészek leggyakrabban a folyosón, a konyhában, a tetőtérben és a szekrényekben lógják.

Hogyan lehet a téli növényeket helyesen tárolni?

A fokhagymát a körülményektől vagy a tárolási helytől függően különböző módon készítik. Hogyan lehet otthon tartani a téli fokhagymát tavasszal?

tartsa otthon

Meleg tárolási módszert akkor alkalmaznak, ha nincs pince, alagsor vagy nincs szabad hely a hűtőszekrényben. A kertészek különféle eszközöket használnak a fejük élettartamának meghosszabbítására. Az alábbiakban a legnépszerűbbek találhatók.

A hideg módszerrel a szárított gyümölcsöket alagsorba, hűtőszekrénybe vagy pincébe helyezik. Ott télen a hőmérsékletet + 2 + 4 hőmérsékleten tartják, mint a hűtőszekrényben.

meleg módon

Kasza

Mielőtt télen elhelyezik, a zöldségeket kissé másképp készítik el. Hogyan vágjuk le? Ne vágja le teljesen a tetőt. A gyümölcsnek a pigttail-ban történő kötéséhez hagyjon 30 cm hosszú szárot. Amelyet később fonni fognak.

A telezési módszerhez ősszel a gyümölcsöket három, egészséges, egyenetlen színű, repedt héjjal választják meg. Fonja be a fokhagymát a pigtailban való tároláshoz úgy, hogy egy további kötéllel fonja be a függőbe. Tárolja egy száraz, meleg helyen egy lakásban vagy házban. Gyakran dekoratív funkciót lát el.

Vágja le a tetejét

Bunches

A felsők feldolgozása megtörténik, mint a pigtailsben, de ezeket 10-15 fejű seprűvel kötik össze, és száraz, meleg helyre lógják. Meg kell jegyezni, hogy a helyiség levegő hőmérséklete nem haladhatja meg a 24 fokot, különben a fogak kiszáradnak.

fejek és felfüggesztették

Banks

Az üvegedényekben a téli fokhagymát hosszabb ideig tárolják otthon a légáramlás hiánya miatt. Előzetesen sterilizáltak. Kiválasztott, egyenletes színű, sima, nem repedt fejek, foltok, rothadás és csírázás nélkül. Előkészített üvegekbe tesszük és feltekercseljük. Tárolja szekrényekben, szekrényekben.

légáramlás

Dobozok

Nagyon sok zöldséget helyeznek fa- vagy kartondobozba az őszi téli telezéshez. Előzetesen kiválasztott szárított, nem fertőzött gyümölcsök. A dobozokat meleg helyiségbe helyezik, ahol a levegő hőmérséklete 18 és 24 fok között van. Dobozokban a téli növényeket hidegen is tárolják, és pincébe vagy pincébe helyezik. Az így feküdt növényt tavaszi vetés közben fokhagyma-szegfűszeg ültetési anyagként használják.

zöldségmennyiség

Fonott kosarak

Nyírfa kéregkosárban tárolják, ugyanúgy, mint dobozban.

fonott kosarak

Nylon harisnya

Nagymamáink hagymákat harisnyában tartották. A módszer időben tesztelt. Hosszú ideig tárolják, feltéve, ha meleg helyiségbe helyezik, optimális hőmérsékleten.

nylon harisnya

Rács

Hálókban, nejlonhoz hasonlóan tárolandó. A szekrényben, a folyosón vagy a konyhában lógnak. Nem szabad megengedni a víz túlnedvesítését, a zöldségek rothadni fognak. Ezeket a fogakat tavasszal ültetjük az ágyakba.

rácsok áruház

Paraffin

Kiváló, de időigényes módszer. Az egészséges, szárított gyümölcsöket kiválasztjuk, melegített paraffinba merítjük és tartályba helyezzük. Ezzel a módszerrel a zöldségek nem veszítik el a nedvességet, mivel paraffinnal zárják le őket.

munkaigényes módon

Napraforgóolaj

Mindegyik elkészített gyümölcsöt egy órán keresztül bemerítik főtt növényi olajba, majd üvegtartályba helyezik, fedővel lefedik, és télen hagyják hideg vagy meleg helyiségben. A sterilizált olaj megakadályozza a baktériumok és gombák növekedését. Ezzel a módszerrel a fokhagymát tavasszal tárolják.

növényi olaj

Megszórjuk liszttel, hagymahéjjal, sóval

Ezzel a módszerrel a vágott anyagot egy tartályba helyezik. Üvegek, dobozok, kosarak megteszik. Szétterítse rétegekben, és minden egyes réteget lisztet, sót vagy héját megszórjon. Előfeltétel, hogy az első rétegnek az öntött anyagból kell állnia. A gyümölcs teljesen le van zárva a külső környezettől. Ilyen módon tárolható meleg és hideg helyiségekben is.

A fokhagyma telezésekor fontos ellenőrizni a gyümölcsök rothadását, csírázását és kiszáradását. A hibás fejeket eltávolítják az ömlesztett anyagból. Ellenkező esetben az egyik fej tönkreteszi az egész termést. Fenntartja az optimális hőmérsékletet és páratartalmat. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az elmentett téli fokhagyma veszteség nélkül fekszik, amíg új szegfűszeg nem ültetik, és ízletes szegfűszeggel a következő betakarításig örömet fogja adni a tulajdonosoknak. Tárolja a téli növényeket megfelelően.

liszt és hagymabőr

Vélemények
 1. Aprólékos
  8.08.2018 20:10

  Elképesztő, hogy mindenki ugyanazt írja, de nem írja, hogy milyen fokhagymát telepítsen a tél előtt. A témát részekre bontom:
  1. téli fokhagymát ástak, legfeljebb, mivel azt mondják, hogy tavasszal tárolják. KÉRDÉS, MIT TÖLTSE A KÖVETKEZŐ őszi növényeket ??? Ezt nem ültetheti, egyszerűen nem lesz ott.
  2. írja be, hogy a tárolt TÉLI fokhagyma tavasszal ültethető. Várj, de ez tavaszi fokhagyma? Van értelme: télen vagy tavasszal csak ültetési idővel ???
  3. Nos, a szerzők logikája szerint téli fokhagymát ültetünk, tavaly nyáron kiástak és tavasszal megőriztük, és tavasszal ültetjük. Aztán szeptemberben és szeptemberben kiásjuk és ültetjük? valami nem stimmel.
  4. Ha kétféle fokhagyma létezik: téli és tavaszi, magyarázza el, hogyan lehet megtakarítani a téli fokhagymát a következő őszi ültetésig őszben !!! Nos, a copywriterek lándzsákat törnek, nulla információ van az interneten ...

  Válaszolni
  • Nikolay
   11.11.2018 20:31

   Egy cikk a fokhagyma tavasszal történő tartósításáról. És nem azt, amit ősszel vagy tavasszal ültetni. Kicsit zavaros vagy. Írja be a Yandexbe: mit ültessen ősszel vagy tavasszal, és megtudja!

   Válaszolni
 2. Remény
  10.10.2018 13:09

  A téli fokhagymát július-augusztusban ásják ki, és ősszel a legnagyobb fejeket ültetik, azaz mindössze 2-3 hónapig tart az ásástól az ültetésig.

  Válaszolni
 3. Vasilisa
  8.08.2020 20:16

  Ásás augusztusban. A fokhagyma-gerezd egy részét ugyanazon év októberében ültetjük be. És így évről évre.

  Válaszolni
  • admin
   8.08.2020 11:27

   Természetesen, ha kipróbálta a javasolt módszert a gyakorlatban, akkor az működik. Csak egy figyelmeztetés: nem jelezte, hogy melyik régióban él. Valószínűleg az egyik déli térségben. Ez azt jelenti, hogy az ottani éghajlati viszony enyhébb. A legtöbb orosz számára a cikkben megjelölt módszer a júliusi ásatással megfelelő. És megjegyzésed minden nyári lakos számára hasznos lesz. De csak akkor, ha megjelöli, mely területre alkalmazható.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök