A fokhagyma megfelelő ültetése, az ültetési dátumok és az árak, az ágyak előkészítése és feldolgozása

A jó terméshoz tudnod kell, hogyan kell megfelelően fokhagymát ültetni. Érdemes megfontolni, hogy ennek a növénynek az ültetési módjai fajtájától függenek. Mindenesetre az összes manipuláció elõtt a kerti fokhagymát el kell készíteni. A kerti ágyat előre el kell készíteni, mivel a kedvező növénynövekedéshez nem csak a hőmérsékletre, hanem a talaj termékenységére, a talajszerkezetre és a vetésforgóra is szükség van.

A téli és a tavaszi fokhagyma ültetési dátumai

Mielőtt elkezdené a fokhagymát ültetni, el kell döntenie annak fajtájáról. Mindegyiknek megvan a saját feltétele, a telepítési arány. A tavaszi fajtákat tavasszal, a téli fajtákat ősszel ültetik. A téli növények korábban növekednek, és ennek megfelelően gyorsabban termesztik. A téli fejek sokkal nagyobbak, mint a tavaszi, de a minőség megőrzése szempontjából alacsonyabbak. A tavaszi fajta jól tartja magát, de hagymái kissé kisebbek. Sok nyári lakos azt javasolja, hogy mindkét fajt tenyésztjék annak érdekében, hogy egész évben teljes mértékben kiszolgálhassák ezt az egészséges zöldséget.

ültesse helyesen

A fokhagyma téli fajtáit legkorábban 1–1,5 hónappal a stabil hideg időjárás kezdete előtt kell ültetni. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a növény korábban felkel, és a palánták negatív hőmérsékletek hatására befagynak. A tavaszi fajtákat tavasz közepén ültetik: március második felében, április elején. A tenyészet aktív növekedését akkor lehet megfigyelni, ha a hőmérsékletet 18–20 fokra állítják be. A fokhagymát szegfűszeggel kell ültetni, 3 hét múlva a mag gyökerezik.

Hely kiválasztása a kertre a fokhagymára

Annak érdekében, hogy a növény jó termést adjon, nem csak a vetőmag megfelelő előkészítését, hanem a helyszín megfelelő kiválasztását is szükséges. Ennek a növénynek a napja és a mérsékelt mennyiségű nedvesség nagyon fontos. Nem ajánlott a növények fák és cserjék árnyékában ültetése, mivel ebben az esetben a fokhagymának nincs elegendő napfénye. Ha az ágy nedves helyen helyezkedik el, akkor azt magasabbra kell tenni, hogy a fölösleges nedvesség teljes kiáramoljon.

leszállási dátumok

Ezenkívül hely kiválasztásakor figyelembe kell venni a vetésforgó alapelveit. Ezt a növénykultúrát több éven át nem szabad ugyanazon a parcellán ültetni. A legjobb megoldás az, ha öt év után az eredeti helyre ülteti a növényt, legalább ezt az időszakot 3 évre csökkentheti.A legjobb fokhagymát ültetni az uborka, paprika, cukkini, káposzta, bab növekedés helyére. A tavaszi fajták agyagnál virágzik, a téli fajták pedig a homokos agyagon.

Lehet-e ültetni a szükséges időnél idősebb korban fokhagymát és hol? A betakarítást időben kell elvégezni, de ha a növény "túlérett", akkor nem szabad vetőmagként használni. Nem számít, hol leszállást terveznek.

ágyak fokhagymához

Hogyan készítsünk fokhagymaágyat?

A jó minőségű termés megszerzéséhez az ágyakat ültetés előtt megfelelően fel kell készíteni. A fokhagymaágy előkészítésekor különös figyelmet kell fordítani a talaj fertőtlenítésére. Ez az eljárás segít megvédeni a növényt a legtöbb patológiától. A talajkezelést leggyakrabban a következő készítmények felhasználásával végzik:

 • antiszeptikus Acrobat;
 • antiszeptikus Radomil Gold;
 • gombaellenes gyógyszer Fitosporin;
 • antimycotic összetétel Topsin-M.

fertőtlenítő

Réz-szulfát oldat, kálium-permanganát telített oldata szintén használható. Erre a célra sok nyári lakos egy vödör vízből és 100 gramm Brod keverékéből készített folyadékot használ. 1 liter vízből, egy gramm bórsavból, hasonló mennyiségű kálium-permanganátból és réz-szulfátból készített oldat szintén nagy hatékonyságot mutat.

A talaj előkészítése a fokhagymához

Általános követelmények vannak a talaj előkészítésére a fokhagyma ültetésére tavaszi és téli fajtákra. Közülük a következők:

használjon megoldást

 • ha a talaj agyagos, hozzá kell adni 1 vödör homokot vagy tőzeget 1 négyzetméter mennyiségben;
 • olyan helyzetekben, amikor a föld homokos, össze kell keverni 2 vödör agyag talajjal, 1 vödör tőzeggel négyzetméterenként;
 • ha tőzeges talaj uralkodik, akkor egy vödör homokot és hasonló mennyiségű agyagos talajt kell hozzáadni hozzá.

A termékenység fokozása érdekében meg kell műtrágyázni a földet szerves anyagokkal. Hogyan megtermékenyíthető a talaj a fokhagyma ültetése előtt? A humusz és a komposzt ideális erre. Krétát vagy dolomitlisztet adunk a kiválasztott szerves anyag 1 vödöréhez 1 csésze, 1 csésze fahamu és 2 evőkanál kálium-szulfát mennyiségében. Az elkészített műtrágyát el kell osztania a kezeletlen talajra. Ha korábban, egy másik növény termesztésekor, már trágyát vezettek be, akkor a talajkezelés nem szükséges.

agyagos talaj

Kertet alkotunk

A fokhagyma ültetésére szolgáló ágyak előkészítésének intézkedései között szerepel a talaj ásása. Ebben az esetben a szükséges műtrágyákat egyenletesen eloszlik az ajánlott arányoknak megfelelően. Ezenkívül a földet feltárják, miközben a lapát-bajonetttel megegyező mélységet be kell tartani. Ásás közben azonnal gerincet kell kialakítania. Az optimális méretek 1 méter szélességnek és 20 centiméter magasságnak tekinthetők.

Milyen távolságra kell a sorokat a fokhagymaágyra helyezni? A sorok közötti optimális távolságot 30 centiméter résnek tekintik.

Az ásás során azonnal el kell távolítani a gyomokat, hogy azok ne akadályozzák az ültetett növény növekedését. Ezután meglazítják a talajt, hogy dúsítsák a földet oxigénnel.

ásási idő

Adunk időt a talaj zsugorodására

Lazítás után hagyja, hogy a talaj kissé leülepedjen. Ez általában 14 napot vesz igénybe. A talaj ülepedése lehetővé teszi a leszállás elvégzését az ültetés során tervezett távolságon: azaz a fogakat nem szabad eltemetni a norma fölött.

Annak érdekében, hogy a talaj aktívabban leülepedjen, vízzel kell öntözni. A szükséges nedvesség bevezetése 1,5-szer meggyorsítja az ülepedési folyamatot. Esős ​​időben az öntözési eljárást el kell hagyni.

talaj zsugorodása

Műveljük a talajt

Hogyan művelhető a talaj a fogak ültetésekor? Sok nyári lakos javasolja az ágyak feldolgozását, figyelembe véve az alábbi ajánlásokat. A téli fajták esetében a nyár végén ásványi műtrágyákat alkalmaznak, amelyek szerves alkotóelemeket tartalmaznak.Az optimális idő augusztus második fele. Akkor is ajánlott fokhagymára zöld trágyát termeszteni.

 1. A talaj ásása, öntözés történik.
 2. Az ültetés után a mustármagokat a folyosókba vetik.
 3. Mire el kell vetnie a magot, a zöldek csíráznak. A sorok között fogakat kell ültetni.

szerves komponensek

Néhány nappal a talajba történő átültetés előtt a karbamidot elosztják a gerincek mentén: 0,5 evőkanál terméket használunk 1 négyzetméterenként. Ha az időjárás száraz, meg kell szervezni a kert öntözését.

Ágy előkészítése tavaszi fajtára minden október végén meg kell kezdeni a kezelést. Ebben az esetben nem szükséges karbamidot kijuttatni, mivel a nitrogéntartalmú műtrágyák ősszel túl sok lesz. A legjobb, ha ezt a készítményt kora tavasszal terjeszti a talajra.

a karbamid eloszlik

Hogyan készítsük elő a fokhagymát az ültetéshez?

Sok nyári lakos azt mondja: "Fokhagymás magvakat készítek őszi ültetésre." A vetőmag előkészítésének ez a megközelítése helyes, mivel a tavaszi fajta betakarított friss termése kiváló alapot fog nyújtani új, erős növényi növények kialakulásához. denticles tavaszi fokhagyma erős, tehát teljes értékű növények nőnek belőlük, gazdag termést adva. Ezért sok nyári lakos foglalkozik tavaszi fajta termesztésével, hogy nem csak egészséges zöldséget, hanem magot szerezzen a következő évre.

magok előkészítése

A fogakat szétszereljük

A jó terméshoz meg kell értenie: milyen anyagot kell hagyni ültetésre. Az első lépés az izzó átvizsgálása: az nem sérülhet meg. Ezenkívül a fejet szeletekre szétszereljük, miközben figyelembe kell venni a szegfűszeg méretét. Az ültetéshez jobb nagy, sűrű fogakat venni, mivel ezek egészséges, teljes értékű növényt képezhetnek. Ha a nyári lakos úgy döntött, hogy olyan fajtát használ, amely nem engedi fel a nyílot a metélőhagyma ültetése során, akkor előnyben kell részesíteni a szegfűszeget.

fej fogak

Fokhagyma fertőtlenítése

A kiválasztott ültetési anyagot 24 órán át 0,1% kálium-permanganát-oldatban áztatják. A fertőtlenítéshez használhat 1% -os réz-szulfát oldatot is. A megadott időszak végén a fogak teljesen készen állnak az ültetésre.

fertőtlenítjük a fokhagymát

Egy fokhagyma helyes ültetése

A fokhagymát a kialakult ágyakba kell ültetni, a szegfűszeg közötti távolságot 15 centiméteren tartva. Ha a nyári lakos kis területe van, akkor megengedett a fokhagyma kétlépcsős ültetésének módszere. Ez a következő:

 1. Vesz egy botot, amelyen a 6 és 13 centiméter magasságai vannak jelölve.
 2. Egy előre elkészített ágyban, annak segítségével, 13 centiméter mélyül.
 3. A lyukba szegfűszegtet helyezünk, majd földre megszórjuk, amíg a mélység 6 centiméterre nem csökken.
 4. Ezután újabb szegfűszeg kerül lerakásra.

egy gerezd fokhagyma

A lyukat rothadt komposzt borítja. A lyukak közötti távolságnak szintén 15 centiméternek kell lennie.

1. Lyukak készítése

Az előkészített ágyon ülünk, körvonalazzuk a fokhagyma ültetési lyukainak távolságát: 15 centiméternek kell lennie. A mélyítés az ujjaival történhet. Használhat olyan botot is, amelynek a mélysége 3-15 centiméter. Ebben az esetben a telepítési folyamat egyszerűsödik.

lyukakat készíteni

2. Elmélyítjük a metélőhagymát

Miután a fokhagymát teljesen elkészítették az ültetésre, a korábban mért lyukakba helyezik. Nem érdemes az ültetőanyagot a talajba nyomni, mivel ez a talaj tömörülését, a fogak erőteljes elmélyülését okozza, ami a gyökérrendszer késői kialakulásához vezet. A legjobb megoldás az, ha a szegfűszeg enyhén helyezkedik el a lyukba.

mélyülő fogak

3. Műveljük a földet

Ha a talaj előkészítése, a fokhagyma ültetési talaja befejeződött, a talaj további feldolgozása az ültetési anyag után nem szükséges.Ha a talaj száraz, akkor rózsaszínű kálium-permanganát-oldattal öntözve kell kezelni.

további feldolgozás

4. Töltsük ki a lyukakat

A talajba eltemetett fokhagymát rothadt komposttal meg kell permetezni. A friss trágyát nem lehet ezekre a célokra felhasználni, mivel ez provokálja a gombás betegségek kialakulását.

Milyen zöld trágyát vetnek a fokhagymához? A fokhagyma számára a legjobb Siderate a mustár és a phacelia. A fokhagyma ültetése előtt azonban 2,5–3 hónappal el kell őket vetni. A fűfélék virágzása előtt 3 héttel le kell kaszálni és sok talajjal ásni. Ez a kezelés nem csak a talaj fertőtlenítését teszi lehetővé, hanem megóvja a növényt a fonálféregtől is.

töltse ki a lyukakat

5. Tartsd a kertet

Téli fokhagyma termesztésekor az ágyakat 3-5 cm vastag talajréteggel kell borítani. Amikor a tavasz jön, a burkolóanyag továbbra is rothadni fog, míg a nyári lakosnak csak azt a durva talajtakarót kell eltávolítania, amely ahhoz szükséges, hogy a hó a gerincen maradjon. Az ilyen feldolgozás növeli a termés hozamát a talaj tápanyagokkal történő dúsítása miatt.

A tavaszi fokhagyma talajtakaróval történő betakarítása a tavaszi ültetés során aktiválja a növény növekedését és fejlődését a növekedési időszakban. Ebben az esetben fontos dologra van szükség: a talajtakarónak könnyűnek kell lennie, például szalmából. Ez a fedőanyag segít:

réteg talajtakaró

 • a gyomnövények növekedésének lelassítása;
 • nedvesség visszatartás;
 • fagyvédelem;
 • a talaj légáteresztő képességének növelése;
 • a talaj nedvességáteresztő képességének növekedése;
 • a föld termékenységének növelése.

A talajtakarást csak az esős időszakban kell elhagyni, mivel a talajtakarékosság hozzájárul a nedvesség felhalmozódásához. Emiatt kedvező környezet alakul ki a gombás, bakteriális betegségek kialakulására. Ha a talajtakaró lerakódott, de a nyár esős lesz, meg kell szabadulnia a burkolat anyagától. Ebben az esetben az ültetett fokhagymából a talajtakaró egy részét lapáttal távolítják el, és a komposztgödörbe továbbítják szerzés humusz.

fagyvédelem

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök