Hogyan lehet helyesen tárolni a fokhagymát otthon a feltárás után?

A fokhagymanövény-termesztés egyszerűsége általában ennek a lágyszárú évelő zöldségnek a bőséges betakarítását eredményezi, és azt a kihívást jelent, hogy a fokhagymát a következő betakarításig meg kell őrizni. A kultúra tárolásának számos módja van, azonban nem mindegyik biztosítja a fűszeres és aromás zöldség jó tartási minőségét. Lehet fagyasztva a fokhagymát, és melyik Alliaceae fajta képes jobban túlélni a tél?

A fokhagyma helyes gyűjtésének feltételei

A fokhagymát, amelyet időben eltávolítanak a kertből és megfelelően elkészítik, az új szüretig tárolni kell, beleértve a hosszú távú tárolást is. Úgy gondolják, hogy a tavaszi fajtáknak a nyár utolsó hónapjában betakarított fokhagyma sokkal nehezebb, mint a téli társa, de a tapasztalt agronómusok számos véleményében módosították a termék tárolására vonatkozó információkat. Kiderült, hogy a téli növények termesztésének legtöbb esetben sok kertész valamilyen okból elmulasztja a vetőmagok fertőtlenítésére irányuló számos művelet szükségességét, és amikor zöldségbetegséggel vagy a földben a fej rothadásával szembesülnek, nem mindig törekszenek az ok kiváltására, és lehetővé teszik, hogy a betegségek nagy vetési területeket lefedjenek.

A megfelelő tárolás szempontjából fontos szerepet játszik a zöldségfélék betakarításának ütemezésének helyes meghatározása:

 • tavaszi fokhagyma, amelyet augusztus 20. után távolítottak el a kertből;
 • a téli zöldséget július közepéig tartják a kertben.

Meg lehet határozni a tenyészet készségét ásásra, összpontosítva a növényi szár zöld részének állapotára... A határidőhöz közelebb a zöldség teteje sárgássá válik, kiszárad a külső levelektől, és a szárot a földre engedi - "elterjed". Lehetetlen túlexponálni a növényi anyagot a talajban, csakúgy, mint a végrehajtást fokhagyma öntözése a termés betakarítása előtt az utolsó 10–12 napban - mindez hozzájárul ahhoz, hogy a hagymák fiatal hajtásokat szabadítsanak fel, és a fokhagymafej külön gerezdbe szétesjen. Ebben az állapotban a kivágott izzók csak feldolgozott formában történő tárolásra lesznek hasznosak.

tárolja a fokhagymát

Az egész kultúra feltárása után rögtön az összes elrontott vagy nem elég szoros érzékszerű izzót dobja ki. Ott, a kertben, fa- vagy fémlemezeken, az első, a betakarítás után a fokhagymát szárítják. A zöldség az árnyékban kiszárad, mindig a felsőkkel és a növény egész zöld részével együtt. Éjszaka a hagymát fedett helyről távolítják el, a nap folyamán pedig újra kirakják - és így legalább 4 napig.

Hogyan kell tárolni a fokhagymát ásás után, hogy ne aggódjon amiatt, hogy a következő betakarításig zöldség van az asztalon?

feltárják

Hol tárolja a fokhagymát?

A fokhagymát pincében vagy kamrában kell tárolni a hőmérséklet-szabályozásnak megfelelően, amely nem engedélyezi a hőmérő eltérését az optimális + 3 ... + 6 foktól. A zöldség tárolására nem ajánlott fém garázsdobozok vagy nedves alagsorok használata - bennük a páratartalom elérheti a 80-100% -ot, és ilyen értékeknél a fokhagyma vagy kiszárad, vagy meglágyul és rothadni kezd.

A legjobb a fokhagymát a mennyezetből akasztás után akasztani. Számos módszer létezik erre: kezdve a szárított fokhagyma szárának a rágcsálására a pigtailsbe, egyfajta "szőlő" kialakulásával és a kis kosarak vagy "avoski" háló felhasználásával, amelyekben a fokhagyma télen jól szellőződik. Ha nem lehetséges a zöldséget "légtérrel" ellátni, akkor az egyik sorban lévő sértetlen fejeket sík dobozokba kell helyezni, oldalsó faluk perforációval, és állványokra kell helyezni.

fokhagyma a pincében

A tárolt zöldség nedvességének megakadályozása érdekében lehetetlen egy fokhagymás füleket elhelyezni a sárgarépa, fehérrépa, répa, retek, káposzta dobozok közelében. A tárolás során a kultúra egyetlen méltó szomszéda a jól szárított hagyma.

Van egy másik lehetőség a kezeletlen zöldségfejek eltarthatóságának meghosszabbítására - a hűtőszekrényben történő tárolásra. Az egész zöldségfejet 3-5 darabba helyezzük, kis kézműves papírzacskókba helyezve, és külön hűtött tartályt foglalnak el a hűtőszekrény alsó részében. A fokhagymát ebben a formában rövid ideig - akár három hétig - tárolják, így a legtöbb háziasszony zavaróbb, de megbízhatóbb tárolási módszert választ - a hagymát a fagyasztóban fagyasztva. Ez a tárolási módszer abban az esetben is jó, ha az úgynevezett „nem folyékony” növény - amely egy elrontott növényi anyagból származik, amelyből levágja a sérült területeket, majd késével vagy húsdarálóval fogakat vágja meg, szintén megfelelő.

Az így kapott morzsa vagy, ha szükséges, egész hámozott fogakat alacsony hőmérsékleten szorosan csomagolják speciális, szoros zsákokba, és ezeket a briketteket a fagyasztóban tárolják, ameddig csak szükséges. Mi a legjobb hőmérséklet a fokhagyma tárolására? Célszerű a fagyasztott briketteket zöldségekkel -4 ... -7 fokon tárolni, és soha ne olvassza le egészben, ha nincs szükség a teljes tömeg felhasználására.

a zöldség nem nedves

Hogyan tároljuk a fokhagymát otthon?

A feldolgozott fokhagymának a tárolás során védő vagy tápláló környezettel kell rendelkeznie, amelyben a kedvező tulajdonságai nem változnak, és a zöldség élettartama hosszú ideig meghosszabbodik.

tápközeg

Tárolás olajban

A fokhagyma tárolásának ezen módját azok a szeretettel kedvelik, akik jobban szeretik az ízléses zöldséget hozzáadni a levesekhez és salátákhoz. A növényi olajban a fokhagyma részben elveszíti szagát, ehelyett azonban nagyon illatosá válik, sőt a töltőfolyadékot is vastag aromával telíti meg. A zöldség olajban történő főzésének rendje egyszerű:

olaj tárolása

 • a fokhagyma gerezdjét hámozzuk meg és vágjuk késsel;
 • a fűszeres masszát egy kis edénybe helyezzük, 2/3-os töltéssel töltve;
 • vékony folyammal és a cseppfolyós kéreg állandó keverésével növényi olajat öntünk az üvegedénybe, egészítve a tartályt "vállakkal";
 • az edényben lévő fokhagymát műanyag fedéllel lezárják és tárolás céljából hűtőszekrénybe helyezik.

A növényi felhasználás után megmaradt napraforgóolajban elkészítheti az első fogásokat, és akár gyógyászati ​​célokra is felhasználhatja. A munkadarab eltarthatósági ideje legfeljebb 3 hónap.

gerezd fokhagyma

Fokhagyma alkoholos tinktúra

A gyógynövényes fokhagyma-tinktúrát gyakran említik az orvosi kézikönyvek, ezért egy házban, ahol kardiovaszkuláris kóros betegek vannak, egy ilyen téli készítmény hasznos lesz. Ahhoz, hogy egy eliksirt kapjon egy zöldségből, minimális műveletekre és egy kis várakozásra van szüksége:

fokhagyma tinktúra

 • két pohár fokhagymát, darabolva egy darálóban, hámozott szegfűszeggel, ragaszkodjon egy zárt edénybe másfél órán át;
 • ragaszkodás után kanállal távolítsuk el a tömeg teljes felső rétegét - a teljes mennyiség kb. egyharmadát, és a fennmaradó morzsát sterilezett 0,5 literes sötét üveg palackba helyezzük, és egy pohár jó minőségű alkohollal öntsük;
 • a zárt palackot félreeső hétig félreeső helyen tárolják, ezután a tinktúra elfogyasztható.

Az "eltávolított" fokhagymát nem kell eldobni - a tárolás legmegfelelőbb módja egy edényben lévő edényben, az előző módszer szerint, vagy opcionálisan a fagyasztóban.

tárolási módszer

Hogyan tároljuk a héjas fokhagymát helyesen?

A fokhagyma otthon történő tárolása a zöldség további feldolgozása nélkül végezhető. Így legfeljebb hat hónapig tárolhatja a fokhagymát egy lakásban, és hosszabb ideig megőrzi eredeti ízét és aromáját.

héjas fokhagyma

Ömlesztett anyagok felhasználása

A fokhagyma lisztben, durva asztali sóban vagy fahamuban történő tárolását ezen szorbensek nedvesség-elnyelő tulajdonságai indokolják. Bármelyik anyag használata lehetővé teszi az elkészített zöldség közvetlen tárolását a konyhában anélkül, hogy külön helyiséget, például alagsort vagy kamrát kellene elkülöníteni:

ömlesztett anyagok

 • Liszt. A lapos műanyag tartály alját egy lisztréteg borítja, és azonos méretű fokhagymafejeket egyenletesen helyeznek rá. Szitával aprítson össze egy sűrű hagymás sorot lisztettel és szorosan zárja le a tartályt a további tároláshoz.
 • Só. Tartályként vegyen be kis perforált dobozokat vagy hullámkarton dobozokat, amelyek lyukak vannak a fedélben. Egy tartályban legfeljebb három réteg fokhagymafejet lehet rakni, hogy az alsó sort ne súrolják össze a hagyma súlyával. Ha egy doboz helyett 1-2 literes üvegedényeket használ, meghosszabbítja a zöldség eltarthatóságát még egy-két hónappal, a lényeg az, hogy ne felejtsük el, hogy nagylelkűen megszózzuk a sót a halmozott fejek legfelső rétegére.
 • Hamu. A zöldségek lerakásának módja pontosan megegyezik az előző módszerrel. Sokkal jobb hamutartalmú dobozt tárolni a fűtőtest közelében.

Ha a fokhagymát egy városi lakásban kamrában vagy konyhában tárolják, ellenőrizni kell, hogy a szeszélyes zöldség mellett nincsenek olyan burgonya, káposzta, cékla könyvjelzők, amelyek nedvességet terjeszthetnek és a kultúra rothadását okozhatják.

hangulatos zöldség

"Paraffin ing"

A viaszoláshoz válasszon azonos, közepes méretű, szorosan összefonódott fogakkal és ép héjú zöldségfejeket. Az egyes fejek alsó része, ahonnan a gyökér növekedni kezd, cauterized. Hőálló tartályban, alacsony hő mellett vagy vízfürdőben olvadjon össze a törött viaszgyertyák vagy a csomós paraffin.

paraffin ing

A fokhagyma minden egyes fejét a száraz szár külön veszi és folyadékba meríti, pontosan 3 másodpercig tartva a növényt paraffinban. Ezután a zöldségfejeket egy sorban egy sima dobozba ültetik és hűvös helyen, napfénytől távol tartják. Egy paraffinbevonatban a téli fajták fokhagymáját január-februárig, tavaszi fajtákat - kb. Júniusig tárolják.

Bármelyik lehetőséget is választja a háziasszony egy fűszeres fűszeres zöldség tárolására (kivétel a fagyasztás), nem szabad elfelejteni, hogy nincs egyetemes módszer a zöldség megóvására a károsodásoktól, ami azt jelenti, hogy az egyik megsérült fokhagyma-szegfűszeg miatt fennáll az egész stílus romlásának veszélye. Legalább másfél havonta el kell rendeznie a készleteket, vizsgálja meg a fokhagymafejeket, és ki kell értékelnie a zöldséggel kapcsolatos dobozból (üvegedényből) származó szagot.

fokhagyma fejét

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök