Mit lehet ültetni fokhagyma után a következő évben a kertben

Ma a fokhagymát szinte minden háztartásban megtalálják, de nem minden kertész büszkélkedhet jó terméssel, mivel meg kell értenie, mi megengedett a fokhagyma utáni ültetéshez. A helyzet leggyakoribb oka a vetésforgó és a növényápolás szabályainak be nem tartása. Az ilyen problémák kiküszöbölése érdekében fontos tudni, hogy mit lehet ültetni.

A vetésforgó és annak jellemzői

A vetésforgó szabályainak betartása lehetővé teszi, hogy stabil mutatókat kapjon a kerti növények hozamáról. Bármely agronómus azt fogja mondani, hogy az ültetést egy helyen lehet végezni, legfeljebb 3-4 évig. A különféle növények esetében a gyümölcsök visszatérési arányának csökkenése eltérő. A fokhagymafajták már a második évben kevesebb eredményt mutatnak, és a megengedett időszak végére jelentősen csökkennek.

lehet ültetni

A vetésforgó szabályok alkalmazása lehetővé teszi:

 • a talaj termékenységének megőrzése és javítása;
 • csökkentse a gyomnövények mennyiségét;
 • egészséges növényt termesztenek;
 • kedvező környezetet teremtsen a mikroorganizmusok fejlődéséhez.

A vetésforgó fő jellemzője a jövőbeni tervezés és munka. A telepítési helyek megváltoztatását előre megfontolják, kidolgozva a kerti növények cseréjének részleteit és eljárását. Nemcsak a különféle növénytípusok kompatibilitását, hanem a talaj nekik való előkészítésének sajátosságait is figyelembe kell venniük.

fokhagyma után

A vetésforgó szabályainak figyelmen kívül hagyása veszélyezteti a betegségek és a kártevők veszélyét. Mivel a fokhagymát korán betakarítják, a fejek ásása után üres hely marad a hátsó udvarban, ezért gyakran felmerül a probléma, hogy jobb rá ültetni. A fokhagymafajták szerénytlensége ellenére ajánlott tudni, mi a legjobb a fokhagyma ültetése után.

vetésforgó szabályok

A vetésforgó biztosítása

Az esetek nagy részében a kertészek kertészeti növényeket termesztenek a kertben. Ajánlott páros számú felhasználást használni a helyszínen, amely megkönnyíti a növények ültetési sorrendjének megváltoztatását. A vetésforgó minimális rotációs időtartama 4 év, amelyet követően a kertészeti növények cseréjére kerül sor.

Vannak olyan növények, amelyek nem törődnek az elődökkel, amelyek korábban növekednek a telepítési helyen. Ezek tartalmazzák:

kertészeti növények

 • sóska;
 • spárga;
 • torma.

Az ilyen fajok gazdag terméshez juthatnak vetésforgó szabályok nélkül. A legtöbb növényi növény esetében a vetésforgó szabályainak betartása kötelező. A fokhagyma felületes gyökér megjelenésű, és csak a talaj felső rétegeiből nyeri tápanyagokat. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően válogatós a talaj termékenysége szempontjából, ezért ajánlott a hosszú gyökérzetű növények korábbi növekedése helyére ültetni.

zöldség növények

Miért van szüksége a vetésforgóra a kertben?

Számos tudományos elmélet és tanulmány bizonyítja, hogy a vetésforgó lehetővé teszi a vetésforgó be nem tartásának nemkívánatos következmények kockázatának minimalizálását betegségekkel és kártevőkkel való fertőzés formájában.

Annak eldöntésében, hogy a fokhagymát sárgarépa vagy más növényfaj után ültetik-e, egyszerű hüvelykujjszabályt kell alkalmazni. Lényege abban rejlik, hogy ugyanabban a helyen lehetetlen hosszú ideig egyazon családba tartozó növényeket ültetni. A kultúrák különböző csoportokba tartozása jelzi azok kombinálásának lehetőségét, mivel ebben az esetben teljesen különböző betegségek és kártevők rejlenek benne.

A helyes vetésforgó növeli a termést és csökkenti a növényi kártevők kockázatát. A fokhagyma egyedülálló növény, amely után a talaj hasznos elemekkel dúsul, ezt a tulajdonságot gyakran használják hüvelyesek és burgonya ültetésekor.

a forgatás lehetővé teszi

A fokhagyma tavaszi pótlása a kertben

A tavasz kezdetével sok nyári lakos gondolkodik azon, hogy mit lehet ültetni az egykori fokhagymaágyakba. Tavasszal örömmel elfogadják:

 • hüvelyesek;
 • krumpli;
 • paradicsom;
 • Fejes káposzta;
 • uborka;
 • éves gyógynövények.

fokhagyma ágyak

Az ültetéshez nem kötelező, de a fokhagyma utáni ajánlott fajok az éves gyógynövények. Segítik az ásványkincsek feltöltését és helyreállítják a talaj egyensúlyát. Ez a fajta magában foglalja a zöldborsót.

Lehet-e ültetni valamit fokhagyma után ősszel

A fokhagymafajták kultúrájának sajátossága, hogy megengedett késő ősszel és kora tavasszal ültetni. Az ültetési idő függ a fokhagyma fajtájától, nevezetesen a tavaszi vagy téli fajtákhoz való tartozásától.

megengedett növények ültetése

A fokhagyma őszi betakarítása után jelentős üres terület marad, amelyet a meleg napok miatt kedvezően akarok felhasználni. Közvetlenül a fokhagyma betakarítása után a rövid növekedési időszakban terményeket lehet ültetni a megüresedő helyre. Ezek tartalmazzák:

 • spenót;
 • kapor;
 • különféle saláták és gyógynövények.

A talaj minőségének javítása érdekében zöldtrágya növényeket ültetnek, amelyek javítják a talaj lazulásának minőségét, és tápanyagokkal gazdagítják a talajt. Ezek a növények magukban foglalják:

zöld trágya növények

 • mustár;
 • csillagfürt;
 • gabonafélék;
 • repce és sok más fajta.

A szakértők szerint a búza és a hüvelyesek az egyik legjobb zöldtrágya. A talaj nitrogéntelítettsége javítja a talaj minőségét. Az ilyen növények speciális anyagokat választanak ki a földbe, amelyek tovább segítik megakadályozni a gyomok megjelenését.

egyéb típusok

A hagyma méltó helyettesítheti-e a fokhagymát

A hagyma családnak nem szabad a kertben fokhagyma után lennie. Mindkét növény ugyanabba a családba tartozik, ezért a vetésforgó szabályai szerint az utódok tilalma tilos. Ajánlott hagymát káposzta vagy uborka után ültetni. Ha ezt az ajánlást nem tartják be, akkor a termés gyenge lesz, és a növények betegek lehetnek.

A hagyma nagy mennyiségű kalciumot igényel a növekedéshez, ami a talaj kimerüléséhez vezet.

A fokhagyma esetében az ilyen elem jelenléte a talajban a jó növekedés egyik fontos feltétele. Hagyma után sok kártevő marad a kertben, amelyek többsége a fokhagymára nézve nagyon veszélyes. Ha fejet ültet egy ilyen ágyra, a telepítést nagyobb valószínűséggel hagymaféreg fertőzi. Ha ilyen betegséget észlelnek, a szakértők azt tanácsolják, hogy legalább 3 évig ne ültessenek fokhagymát az érintett területre.

méltó csere

Jó szomszédság

Nem kívánatos a fokhagyma ültetése a borsó vagy a bab mellé, a közeli káposztának nincs a legjobb hatása. Ugyanakkor a következő kultúrák mellett találni hasznos:

 • paradicsom;
 • uborka;
 • cukorrépa;
 • Eper.

süllyesztett káposzta

A fokhagyma növények számára a legjobb szomszéd az eper. A fokhagymafajták által kiválasztott fitoncidek visszaszorítják a legtöbb bogyós kártevőt. Jól növekszik a fokhagyma az uborka és a paradicsom mellett.Ebben az esetben fontos betartani az ültetési távolságot, amely nem lehet kevesebb, mint 65 cm.Ez a szomszédság védi a paradicsomot olyan betegségektől, mint például a rozsda, és a fokhagyma védelmet nyújt a rákotól.

Az ilyen növények fokhagymával való közelsége sok káros rovar visszaszorítását segíti elő. A növény kiváló védőként működik a következő kártevők ellen:

 káros rovarok

 • medve;
 • sárgarépa légy;
 • Colorado bogarak;
 • Lehet bogárlárva.

A burgonyafajták mellett ültetett fokhagyma megakadályozza a kolorado bogarak fertőzését. A növény képes megvédeni az olyan virágnövényeket, mint a rózsa, őszirózsák, kardvirágúak a levéltetvek ellen. Ugyanakkor a fokhagyma és a kapor közelsége javíthatja a fejek ízét.

sárgarépa légy

Néhány tipp a tapasztalt nyári lakosoktól

A szamóca a fokhagyma méltó helyettesítőjévé válik. A növény erős lesz, a kártevők megkerülik a telepítési helyet, ami garantálja az egészséges hajtásokat és a bogyók gazdag betakarítását.

Sok nyári lakos követi a vetésforgó szabályait, de az alábbi trükkök használata miatt nem zavarja a hosszú számításokat. Kétféle módon lehet meghatározni, hogy mit kell ültetni az előző ágy helyére:

 • két ágyat alkotnak a különféle családokból származó növények ültetésével, és amikor választás történik, egyszerűen megváltoztatják a helyüket;
 • használják a "felsők és gyökerek" elvét, vagyis a növények egymás utáni ültetését gyökérnövények kialakulásával, a következő ültetéskor a föld feletti növényképződésű fajokkal helyettesítve.

tanácsot a tapasztalt

A második ültetési szabály alkalmazásakor továbbra is ugyanahhoz a családhoz tartozás elve érvényesül. Például a sárgarépa a gyökér típusához tartozik, a kapros pedig a teteje. Ezenkívül mindkét növény képviseli az esernyőt, amely tiltja a kertben történő egymást követő ültetés lehetőségét.

A fokhagymát nem olyan növények után ültetik, amelyek növekedéséhez sok tápanyag szükséges. Ne ültesse a növényt arra a helyre, ahol a sárgarépa vagy a káposzta korábban nőtt. Az ültetéshez nyílt napos helyeket választanak stagnáló víz problémája nélkül. A kerti telek kis területével a következő trükköket alkalmazzák:

a hovatartozás elve

 • ültessen a fák árnyékába, de ritkábban ültessen be a szegfűszeg, növelve az elmélyülések közötti távolságot;
 • használja a környéket eperrel, ültetési anyaggal ültessen a kimenetek között.

A fokhagyma termesztésének és tisztességes betakarításának sikerének kulcsa a helyes vetőmag-választás. Javasoljuk, hogy tartsa be a következő szabályokat:

válogatott magok

 • ültetéshez csak egészséges fogakat használnak, hibák és rothadás jele nélkül;
 • lézió jelenlétében, akár egyetlen fogon is, el kell helyezni a teljes fejet;
 • 2 évnél hosszabb időtartamú vetőmagok nem használhatók ültetésre;
 • ne használjon kevés fogakkal rendelkező fejeket, ilyen jel jelzi a tenyészet degenerálódását.

A vetésforgó szervezésében véletlenszerűség elfogadhatatlan, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy készítsen egy notebook-ot, és vegye figyelembe az ültetés történetét. Ebben az esetben érdemes jelöléseket tenni és ültetési programokat készíteni, ideértve a jövőbeli munkák megtervezését is. Javasoljuk a hozammutatók rögzítését a megtett hibák és az elért sikerek további elemzése érdekében.

a hibák jelei

Vélemények
 1. Valery
  4.04.2019 18:55

  Régóta ismerek a vetésforgó szabályáról, háromévente teszem.De milyen nehéz és energiaigényes minden alkalommal átgondolni, hogy mit és hol továbbítson, és kivel lesz a környéken. Nem teljesen világos, hogy mennyi mindent fog gyökerezni az új helyen.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök