A Karistan görögdinnye fajtájának leírása és jellemzői, termése és termesztése

A görögdinnye az egyik kedvenc nyári fogás. A számos kulturális fajta közül a Karistan görögdinnye fajtáját a pozitív tulajdonságok teljes komplexe különbözteti meg, amelyek közül a jó ízlés, a magas hozam és a kis magok jellemzik.

A Karistan és a Karistan F1 fajták jellemzői és különbségei

A Karistan görögdinnye közepes korai fajtákhoz tartozik. A bogyók, a hajtások kialakulása után, már a 70. napon érlelik. A gyümölcs kerek vagy ovális, súlya 10–12 kg. A közepes vastagságú sima kéreg sötétzöld színű. A pép fényes skarlátvörös, apró fekete magvakkal, sűrűségük és lédúsága jellemzi.

A fajta leírása meghatározza a görögdinnye előnyeit és hátrányait. Karistan fő előnyei, amelyeknek köszönhetően megérdemli a kerti helyét, a következők:

 • magas hozamok, mind az üvegházakban, mind a szabadban;
 • az ideális íz és a technológiai jellemzők megléte;
 • képesség bármilyen talajon növekedni;
 • a vetőmagok intenzív csírázása és a békés érés;
 • ellenáll a napégésnek;
 • hosszú távú tartósítás ízlés elvesztése nélkül, megfelelő tárolás mellett;
 • a távolságra történő szállítás lehetősége a bemutatás elvesztése nélkül.

kristály görögdinnye

A fajtának hátrányai is vannak:

 • kis mennyiségű cukrok felhalmozódásának valószínűsége felhős időben;
 • csemeték hiánya, ha túl hideg talajba ültetnek.

A Karistan görögdinnyével ellentétben a Karistan F1 hibrid korábban érik és nagy tömegű. A hibrid jobban ellenáll a tipikus betegségeknek, és minden talajon jól teljesít. Fő megkülönböztető tulajdonsága a növény növekedésének energiája és sebessége.

Tenyésztés története és a növekedési régió

A Karistan fajtát a 21. század elején tenyésztették a Syngenta munkatársai.

Oroszországban 2007-ben vált ismertté, és már 2012-ben is nagyon népszerűvé vált, amikor bejegyezték az állami nyilvántartásba.

Korai érettsége és kiváló szállíthatósága miatt a Karistan görögdinnye Oroszország minden régiójában aktívan termesztésre kerül. Ez kiváló választás nem csak a nyári lakosok, hanem a görögdinnye eladók számára is, mivel a fajta lehetővé teszi, hogy lenyűgöző és magas színvonalú édes nyári bogyókat termessen.

kristály görögdinnye

Növekvő tulajdonságok és optimális feltételek

A Karistan görögdinnye fajtákra vonatkozó követelmények termesztésre:

 • nagy mennyiségű közvetlen és közvetlen napfény;
 • optimális hőmérséklet;
 • megnövekedett talajnedvesség;
 • szerves és szervetlen anyagokkal jól megtermékenyített talaj.

A jó termés eléréséhez be kell tartani az összes agrotechnikai ajánlást a termesztéshez, hogy optimális feltételeket teremtsen az aktív csírázáshoz, a virágzáshoz és a gyümölcsök éréséhez.

Az üvegházban

A meleg helyiségnek tágasnak, magasnak kell lennie, tartós anyagból. A legjobb, ha szomszédokként paprikát, padlizsánt vagy uborkát használunk. A talaj tápláló, ásványi anyagokkal telített, de nem túl zsíros. A megtermékenyítéshez humuszt kell használni nitrofoszfával és szuperfoszfáttal. Súlyos hideg időjárás esetén előzetesen ügyelnie kell a védőfólia jelenlétére.

kristály görögdinnye

Mindent elkészítve, amire szüksége van a növekedéshez, maga is elindíthatja a folyamatot:

 1. A vetőmagokat külön csészékbe vagy 10 cm átmérőjű kókuszdió edényekbe vesse be április közepén vagy végén, miután meleg vízben áztatta őket növekedési stimuláns hozzáadásával.
 2. Rendszeresen vizzel, fedjük le fóliával és tartsuk 25 ° C hőmérsékleten.
 3. Végezzen a fedőréteg-kezelést a vetés után a tizedik napon komplex ásványi műtrágyával.
 4. Május végén ültesse át a palántákat jól melegített talajba, 50–70 cm távolságra, és az üvegház hőmérsékletet 20-25 ° C-on tartsa, és a páratartalom ne haladja meg a 60% -ot.

A jövőben a növekedés során csak az üvegház hőmérséklete és páratartalma optimális szintjét kell fenntartani, rendszeresen el kell kerülni a huzatot és a vizet.

A szabadban

A Karistan fajta görögdinnye, amelyet kültéri napsugarak alatt szabadon termesztenek, sokkal ízletesebb és lédúsabb lesz, mint egy üvegházhatású körülmények között nőtt. Először válassza ki a megfelelő területet: legyen tágas és jól megvilágított. Meg kell lazítani és megtermékenyíteni a talajt. Javasoljuk, hogy a magokat meleg vízben előzetesen megnedvesítse és 4-7 cm mélyen ásott barázdákba helyezze. Az ültetett vetőmagok közötti távolság nem haladhatja meg a 0,7–2 méter távolságot, a sorok közötti távolság pedig körülbelül 1,5 méter. Rendszeres karbantartást kell végezni öntözés és gyomlálás formájában.

kristály görögdinnye

A Karistan görögdinnye fajták palántázási módszerével:

 1. Előzetesen áztatott magokat helyezze a tőzegcserépbe nedves talajjal és humuszmal;
 2. Tartsa a film alatt, amíg a hajtások meg nem jelennek, miközben a hőmérsékletet legalább 20 ° C-on tartja.
 3. Az első hajtások megjelenése után helyezze hűvös helyiségbe 3-4 napra.
 4. Rendszeres öntözést végezzen, ellenőrizze a páratartalmat és a hőmérsékletet, és szükség esetén alkalmazzon kis mennyiségű nitrogéntrágyát.
 5. Amikor az időjárás stabilizálódik és melegszik, ültesse át a palántákat nyílt földre, takarja le őket a szelektől, öntötte és táplálja.

A Karistan fajta átültetése után figyelemmel kell kísérni a növény állapotát, ellenőrizni kell a különböző betegségeket és kártevőket, rendszeresen öntözni, megtermékenyíteni és meglazítani a talajt.

kristály görögdinnye

Betegségek és kártevők, azok leküzdésének módjai

A Karistan görögdinnye fajtája nem mentes a betegségektől és a kártevőktől. Mindenekelőtt a kultúra hajlamos a gombás megbetegedésekre. Ez a helyzet különösen súlyosbodik felhős időben, esős időjárás mellett, a hőmérséklet csökkenésével. A gomba megtámadja a növény lombozatát, gyökérzetét és gyümölcsét. A kultúrára veszélyesek az olyan betegségek, mint a fekete láb, lisztharmat, olívafolt.

BETEGSÉGEK
NévLeírásEllenőrző intézkedések
CsalóSzürke foltok a leveleken vagy a száron, amelyek idővel elhervadnak, rothadnak és elhalnakTávolítsa el az érintett részeket, gyomráljon jól, és kezelje a területet réz-klorid oldattal (0,5%)
LisztharmatA leveleket egy fehér fehér virág borítja, és hamarosan elpusztulnak. A gyümölcsök elveszítik a lézettséget és a cukortartalmatTávolítsa el az érintett lombozatot és ágakat, 2-3 nappal a betakarítás előtt kezelje karát-szuszpenzióval (25%)
OlajfoltA levelek hullámhosszúak, foltokkal borítva, lyukak olajbogyó formájúak a levélzárakon. A bogyók deformálódnak és megszűnnekKezeljük cuprozan (80%), Bordeaux folyadék (1%), benát (80%), zineb (80%) szuszpenziójával. Gyomlálja és távolítsa el az érintett növényi részeket
kártevők
NévLeírásEllenőrző intézkedések
Dinnye levéltetűAz alsó leveleken rovar kolóniák alakulnak ki. Virágok és levelek elszáradnak és esnekÖntsön hamu-infúzióval, elhanyagolt esetben - Inta-Virom-nal (8 g / 10 liter víz). Az oldatot 10 négyzetméterre tervezték
Pók atkaPókháló jelenik meg a levelek hátulján, amelyek elszíneződnek és leesnekTávolítsa el és égesse el az érintett leveleket, vagy vegyszerrel kezelje
Csíra légy lárvákBehatolnak a szárba, károsítva a hajtásokat, és kiszívják az összes levetA virágzás előtt háromszor permetezzen be egy speciális "légy" peszticidet

Ahhoz, hogy sok görögdinnye gyümölcsöt kaphasson a kiváló minőségű Karistan fajtából, érdemes rendszeresen megvizsgálni a növényeket, és ha betegség jeleit észlelik, azonnal meg kell határozni az okot, és sürgősen meg kell szüntetni.

Hogyan lehet meghatározni a görögdinnye érettségét és a betakarítást

Annak érdekében, hogy a termést időben betakarítsa és ne tévesszen meg, figyeljen a gyümölcs megjelenésére. A gyümölcs érettségét a száraz szár, a sárga foltok, a bőr fokozott keménysége határozza meg.

Te is megtudhatja a görögdinnye érettségét kopogással, ha tompa a hang - a görögdinnye zöld, a hangos pedig a betakarítás kezdetét jelzi. A gyümölcsöt meleg, száraz időben el kell távolítani, és tárolni kell sötét, hideg, magas páratartalmú helyiségben.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök